top of page

Racestandard

 

Anvendelse: Hyrdehund. 

Klassifikation: FCI Gruppe 1 (Hyrde- og kvæghunde undtagen Sennenhunde),Sektion 1 Hyrdehunde. Med brugsprøve. 

Helhedsindtryk: Velproportioneret, med bløde linier, der angiver kvalitet, ynde og perfekt harmoni, forenet med tilstrækkelig masse til at give indtryk af udholdenhed. Enhver tendens til grov eller sart bygning er uønsket. 

Vigtige proportioner: Skalle og forhoved er omtrent lige lange. Kroppen er en anelse længere end skulderhøjden. 

Temperament: Vedholdende, hårdtarbejdende og med stor samarbejdsvilje. Energisk, opmærksom, lydhør og intelligent. Hverken nervøs eller aggressiv. 

Hoved:

Skallen: Ganske bred, nakkeknuden er ikke fremtrædende.

Stop: Meget tydeligt.

Næse: Sort, undtagen hos brune og chokoladefarvede hunde, hvor den kan være brun. Hos 'blue' hunde er næsen skiferfarvet. Næseborene er veludviklede.

Næseparti: Bliver smallere ud mad næsen, moderat kort og kraftigt

Kæber/bid: Tænder og kæber er stærke, med perfekt, regelmæssigt og komplet saksebid, d.v.s. at overmundens tænder tæt overlapper undermundens og er stillet lige i kæberne.

Kinder: Hverken udfyldte eller rundede.

Øjne: Ansat langt fra hinanden, ovale og af moderat størrelse. De er brune, undtagen hos merle hunde, hos hvem et eller begge øjne helt eller delvis kan være blå. Udtrykket er mildt, ivrigt, opmærksomt og intelligent.

Ører: Middel af størrelse og tykkelse, ansat med god bredde. De bæres helt eller halvt opstående og er under brugen meget følsomme og bevægelige. 

Hals: Af god længde, stærk og muskuløs. Den er let buet og bliver bredere ned mod skuldrene. 

Krop: Virker atletisk. Kropslængden er en smule større end skulderhøjden.

Lænd: Lændepartier er dybt og muskuløs men ikke opknebent.

Bryst: Dybt og temmelig bredt, godt hvælvede ribben. 

Hale: Moderat lang, således at halehvirvlerne når mindst til haseleddet. Den er lavt ansat, godt behåret og ender i en opadbøjet bue, som fuldender hundens graciøse omrids og harmoni. Halen må løftes, når hunden er i affekt, men må aldrig bæres over ryggen. 

 

Lemmer:

Forpart: Forbenene er parallelle set forfra. Knoglebygningen er kraftig, men ikke svær. Skulder: Godt tilbagelagte.

Albuer: Slutter tæt til kroppen. Mellemfod: Let skråtstillet set fra siden.

Forporter: Ovale af form, med tykke, stærke og sunde trædepuder. Tæerne er godt krummede og tæt sluttede. Kløerne er korte og stærke.

Bagpart: Bred, muskuløs og set fra siden blødt faldende mod haleansatsen. Overlår: Lange, dybe og muskuløse.

Knæ: Velvinklede.

Haseled: Stærke, godt lavt ansatte.

Mellemfod: Set bagfra er bagbenene fra haseleddet og nedefter af kraftig knoglebygning og stillet parallelt.

Bagpoter: Ovale af form, med tykke, stærke og sunde trædepuder. Tæerne er godt krummede og tæt sluttede. Kløerne er korte og stærke. 

Bevægelse: Fri, flydende og utrættelig. Poterne løftes så lidt som muligt over jorden, så man får indtryk af, at hunden er i stand til at bevæge sig både listende og meget hurtigt. 

Pels: To varianter: 1) Moderat langhåret, 2) Glathåret. For begges vedkommende er yderpelsen af tæt og medium struktur, med en blød og tæt underuld, som beskytter godt mod vejret. Hos den moderat langhårede variant danner den fyldige pels halskrave, bukser og halebusk. I ansigtet, på ørerne og på forben (som dog har faner), og på bagben fra haseled og nedefter er pelsen kort og glathåret. 

 

Farve: En mangfoldighed af farver er tilladt. Hvidt må dog ikke være dominerende. 

Størrelse: Ideal skulderhøjde: Hanner: 53 cm (21 ins), Tæver: lidt mindre. 

Fejl: Enhver afvigelse fra de foregående punkter betragtes som en fejl, hvis betydning for bedømmelsen skal stå i nøje forhold til afvigelsens omfang og dens indflydelse på funktionel sundhed og velbefindende og dens evne til at udføre sit traditionelle arbejde. 

 

Diskvalificerende fejl:Aggressive eller overdrevent sky hunde.• Hunde, som tydeligt viser tegn på fysiske eller adfærdsmæssige abnormiteter, skal diskvalificeres. 

Bemærk: Hanhunde skal have to normalt udviklede testikler i pungen. Kun velfungerende og klinisk sunde hunde med racetypisk kropsbygning bør anvendes i avl. Forhold, der påvirker en hunds sundhed negativt, betragtes som en alvorlig fejl. Standarden udgivet af FCI 24. juni 1987 Oversættelsen godkendt af DKK’s Standard Komité MARTS 2015 NB! Denne udgave erstatter standard udsendt af DKK i juni 1990.

Chedal  Border Collies

bottom of page